Buitenlandse hypotheek afsluiten

Als je kijkt naar de hypotheekrentes in sommige landen, dan lijkt het interessant om daar een hypotheek te nemen. Maar een hypotheek afsluiten in Duitsland of België kent natuurlijk wel zo zijn eigen voordelen en nadelen.

Duitse hypotheek afsluiten

Over het algemeen is de hypotheekrente bij onze oosterburen lager dan hier. Maar is het mogelijk om een Duitse hypotheek af te sluiten op je huis in Nederland?

Ja, sinds kort is het mogelijk om een Duitse hypotheek op je Nederlandse huis af te sluiten. Mét behoud van de hypotheekrenteaftrek. Een voorbeeld is ssinds oktober 2011 de Volksbank Emmerich-Rees. Het hypotheekbedrag moet bij een nieuwe hypotheek dan wel minimaal 50.000 euro bedragen. Verder moet u maandelijks aflossen en ook eigen geld inbrengen, aangezien men in Duitsland maar zo’n 90% van de executiewaarde leent. Ben je dus een starter met weinig of geen geld, dan is een Duitse hypotheek afsluiten geen reële optie.

Maar wie toch in staat is om een hypotheek af te sluiten, zal stuiten op scherpe tarieven.

Belgische hypotheek afsluiten

Een Belgische hypotheek is (natuurlijk) weer een ander verhaal dan het afsluiten van een Duitse hypotheek. Zo berekenen de Belgische hypotheekverstrekkers de waarde van de te financieren woning niet op basis van de executiewaarde, zoals dat in Nederland gebeurt, maar wordt de waarde uitgedrukt in ‘venale waarde’, oftewel de normale verkoopwaarde, de prijs die voor de woning verkregen kan worden onder normale omstandigheden. Deze venale waarde wordt bepaald door de woning te vergelijken met vergelijkbare woningen in de omgeving.

Een voordeel van een Belgische hypotheek is dat de hypotheekverstrekkers bij onze zuiderburen geen afsluitprovisie in rekening mogen brengen. Bijkomende aankoopkosten worden berekend op basis van het kadastraal inkomen.

De toekomst

In de toekomst zullen buitenlandse hypotheekverstrekkers eenvoudiger toegang krijgen in het Nederlandse kadaster. Hierdoor heb je kans dat je dus gemakkelijker een Duitse of Belgische hypotheek kan afsluiten. Reken je echter niet gelijk rijk, want in het verleden zijn er al een aantal buitenlandse aanbieders, waaronder ELQ en GMAC, actief geweest op de Nederlandse markt, om binnen zeer korte tijd weer de benen te nemen.