Annuïteitenhypotheek

Samenvatting annuïteitenhypotheek
Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij het aflossingsbedrag zo wordt gekozen, dat het totaal van rente en aflossing elke termijn gelijk blijft, doch zo dat aan het einde van de looptijd de gehele hypotheeklening is terugbetaald.

Het aflossingsbestanddeel is in het begin zeer laag, doch neemt toe, naarmate de looptijd van de lening verstrijkt. Voor het rentebestanddeel geldt het omgekeerde. Bron: Wikipedia.org

Historie

De annuïteitenhypotheek is samen met de lineaire hypotheek een van de klassieke hypotheekvormen. Deze hypotheek bestaat bijna zolang als de hypotheek als geldlening zelf bestaat. In het verleden was dit een populaire hypotheek omdat in eerste instantie er veel rente betaald moest worden en naarmate de looptijd verstreek, steeds meer aflossing. Hierdoor was deze hypotheekvorm in het begin fiscaal erg aantrekkelijk. Dit neemt af naarmate de looptijd verstrijkt, maar door inflatie en stijging van het inkomen is de hypotheek na enige looptijd nog steeds goed betaalbaar.

Kenmerken van een annuïteitenhypotheek

  • Vaste einddatum
  • Vast kostenbedrag per maand
  • Kosten blijven per maand gelijk
  • Aflossing tijdens de looptijd vooruit bekend
  • Zekerheid ten aanzien van de schuldvermindering
  • Fiscaal gedurende de looptijd steeds minder aantrekkelijk
  • Geen rendement op de aflossing

De annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm welke bedacht is voor mensen die in beginsel een laag inkomen hebben maar naar verwachting gedurende de looptijd zullen stijgen in inkomen. De annuïteitenhypotheek heeft een vaste aflossing. Bijvoorbeeld 500 euro per maand. In het begin is de hypotheek hoog en is het overgrote deel hiervan rente. Dit is fiscaal aftrekbaar. Een klein deel is aflossing. Na verloop van tijd wordt door het aflossingsbedrag de hypotheek lager waardoor er minder rente betaald hoeft te worden. Doordat er wel nog steeds 500 euro per maand betaald wordt, is er meer ruimte voor aflossing en wordt de schuld versnelt afgelost. De aflossing is echter fiscaal niet aftrekbaar en hierdoor zijn fiscaal aan het einde van de looptijd de kosten zwaarder. Doordat het inkomen tegen die tijd waarschijnlijk is gestegen is dat geen probleem. Tegenwoordig wordt deze hypotheek nog maar zelden afgesloten.