Beleggingshypotheek

Bij de beleggingshypotheek wordt niet afgelost maar wordt een vast bedrag per periode in een depot gestort. Het geld dat in dit depot wordt verzameld wordt belegd. Van beleggingen is over het algemeen onduidelijk wat het rendement is, maar op zeer lange termijn, bijvoorbeeld 30 jaar kan hier een goede indicatie van worden gemaakt. Tevens kan dit gedurende de looptijd worden bijgesteld of kan de bank hierop vooraf minimale garanties geven. Het bedrag dat aan het einde van de looptijd, na het rendement van het beleggen in het depot aanwezig is, wordt gebruikt om de hypotheek af te lossen.

Historie

In de jaren 90 was beleggen een zeer populair verschijnsel. Gedurende de lange historie van het beleggen werd duidelijk dat met beleggen over een lange termijn, er een veel hoger rendement was dan bij sparen. Gemiddeld tot zo'n 8% over een minimale looptijd van 30 jaar. Hierdoor is de beleggingshypotheek zeer populair geworden. Tot op de dag van vandaag is de beleggingshypotheek een van de meest populaire hypotheekvormen.

Kenmerken van een beleggingshypotheek

  • Vaste einddatum
  • Vaste kosten per maand
  • Kosten blijven per maand gelijk
  • Aflossingsdeel wordt niet direct gebruikt voor aflossing maar wordt belegd
  • Beleggingsresultaten kunnen varieren
  • Onzekerheid ten aanzien van de schuldvermindering

De beleggingshypotheek

De beleggingshypotheek lijkt het meeste op de spaarhypotheek met als uitzondering dat de spaarrente (resultaat van de belegging) totaal niet zeker is. Van beleggingen is vooraf geen duidelijke uitkomst. Hierdoor kan het uiteindelijke resultaat hoger of lager zijn dan de vooraf berekende uitkomst en kan er onvoldoende voor de hypotheek komen, of juist geld overblijven na aflossing. Over het algemeen kunnen er goede schattingen worden gemaakt over een looptijd van 30 jaar, maar zekerheid kan er niet gegeven worden. De beleggingshypotheek is van alle hypotheekvormen dan ook de meest risicovolle hypotheek, maar heeft hierdoor ook het hoogste resultaat indien de vooraf ingeschatte resultaten werkelijk blijken te zijn.