Levenhypotheek

Samenvatting Levenhyptheek
De levenhypotheek is in feite een aflossingsvrije hypotheek welke is gekoppeld aan een levensverzekering. De levensverzekering keert uit na een bepaalde periode (30 jaar) of indien gedurende de looptijd de verzekerde is overleden.

Historie 

De levenhypotheek is vooral populair onder mensen welke niet direct het risico van een beleggingshypotheek willen nemen, maar wel een moderne hypotheek willen welke een relatief hoog rendement kan halen. Verder heeft de levenhypotheek dezelfde fiscale voordelen als een beleggingshypotheek; de rente is gedurende de hele looptijd fiscaal aftrekbaar. Ideaal voor mensen met een hoog inkomen.

kenmerken van een levenhypotheek

  • Vaste einddatum
  • Hypotheek gekoppeld aan een verzekering
  • Kosten blijven per maand gelijk (zolang de hypotheekrente vast staat)
  • Hypotheekrente en spaarrente vooraf bekend
  • Zekerheid ten aanzien van de schuldvermindering

De levenhypotheek

In feite is deze verzekering een soort beleggingshypotheek maar hierbij wordt belegd door de verzekeraar en loopt de verzekerde dus niet het risico van de beleggingen. Aan het einde van de looptijd keert de verzekering uit wat wordt gebruikt om in een keer de hypotheek af te lossen. Hierdoor is gedurende de hele looptijd de rente fiscaal aftrekbaar. Doordat het bedrag mag worden gebruikt in beleggingen kan het rendement beter uitpakken dan de spaarhypotheek. Over het algemeen is het geschatte rendement lager dan bij een beleggingshypotheek. Naast de vaste hypotheekkosten moeten er verzekeringskosten betaald worden, hierdoor is het rendement op een levenhypotheek vooraf al vaak enkele procenten lager.