Spaarhypotheek

Bij de spaarhypotheek wordt de hypotheeklening in eerste instantie niet terugbetaald maar op een spaarrekening geplaatst. Aan het einde van de looptijd wordt in een keer dit bedrag gebruikt om de hypotheek af te lossen. Hierdoor is gedurende de hele looptijd de rente fiscaal aftrekbaar.

Historie

Tot de komst van de beleggingshypotheken was de spaarhypotheek lange tijd de meest populaire hypotheek. Nog steeds is dit een enorm populaire hypotheek voor mensen die voor meer zekerheid kiezen. De laatste tien- twintig jaar zijn er enorm veel spaarhypotheken afgesloten. De spaarhypotheek is in praktijk in plaats van de annuïteitenhypotheek gekomen. Deze hypotheek was ook opgezet om in eerste instantie veel fiscaal voordeel uit de hypotheek te halen maar na verloop van tijd verviel hier het fiscale voordeel. Bij de spaarhypotheek blijft dit.

Kenmerken van een spaarhypotheek

  • Vaste einddatum
  • Vaste kosten per maand
  • Kosten blijven per maand gelijk
  • Hypotheekrente en spaarrente gelijk
  • Zekerheid ten aanzien van de schuldvermindering

De spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek betaalt u net als bij de annuïteitenhypotheek een bepaald maandbedrag aan premie. Het totaal van de maandpremies plus de daarop te ontvangen rente aan het einde van de looptijd, vooraf bekend. De premie is gebaseerd op een vast rentepercentage. Dit percentage is even hoog als de rente die u betaalt voor de hypotheek. Om het recht van dit percentage te kunnen krijgen, wordt er vaak enkele tienden rente berekent.