Starters Hypotheek

Alhoewel starters op de woningmarkt de beroepsgroep zijn die nog het hardste groeien in inkomen zijn ze voorzichtig met de eerste hypotheek. Starters op de woningmarkt doen geen gekke dingen bij de aankoop van hun eerste huis. Ze lenen bij voorkeur niet de maximale hypotheek en kiezen vaker dan andere huizenbezitters voor een veilige spaar hypotheek. Dat terwijl het in de meeste gevallen toch verwacht wordt dat het inkomen en de waarde van de woning zal stijgen. Juist starters kunnen een maximale hypotheek nemen omdat de 30 jaar volgemaakt kan worden, omdat het inkomen zal stijgen en daardoor de kosten te overzien blijven.

Wie is de starter?

De starters zijn de personen die voor het eerst met een hypotheek te maken krijgen. Dit kan iedereen zijn maar zijn over het algemeen mensen die hun eerste huis kopen en in de leeftijd zijn tussen de 25 en 34 jaar. Hiervoor wonen ze wel al veel op zichzelf maar in huurhuizen of studentenflats. Starters zijn echter steeds vaker mensen zonder kinderen die hoogstens een jaar of 8 in hun eerste woning willen blijven wonen en daarom de kosten voor deze woning zoals de hypotheek beperkt willen houden. De starters nemen dan ook een kleiner huis dan ze uiteindelijk met kinderen willen.

De starters hypotheek

Het is een overbruggings hypotheek totdat het veelal verkregen jaarcontract omgezet is in promotie of totdat de switch van een junior functie bij het ene bedrijf is omgezet in een welbegeerde en goedverdienende senior functie bij een ander bedrijf. De gemiddelde starter veranderd binnen 3 jaar van functie en hierdoor moet de hypotheek flexibel mee kunnen vormen.

Hypotheekvorm

Wat is de starters hypotheek? De werkelijke starters hypotheek is geen eigen hypotheekvorm maar er zijn wel bepaalde hypotheekvormen welke starters veelal nemen. Dat starters veel kiezen voor de aflossingsvrije hypotheek is te verwachten en is ook werkelijk zo. Starters op de woningmarkt hebben echter ook een zeer groot aandeel in de spaar hypotheek of een combinatie van beiden. De leven hypotheek die voor ruim 50% van Nederland van toepassing is, is bij de starters niet erg populair met minder dan 10%. Starters hebben een gemiddelde hypotheek tussen de 150.000 en 200.000 (40%) of tussen de 200.000 en 250.000 (25%). Ruim 50% kiest voor een rentevaste periode van 6-10 jaar en 30% zelfs korter.