Beleggen in je hypotheek

Bij de meeste populaire hypotheekvormen spaar of beleg je het aflossingsbedrag van je hypotheek bij elkaar in een kapitaalverzekering. Maar is dit wel zo voordelig?

Bij een spaar- of beleggingshypotheek betaal je gedurende de gehele looptijd over het volledige hypotheekbedrag rente. Je lost dus tussentijds niets af. Ondertussen bouw je - in een kapitaalverzekering - een bedrag op, waarmee je, aan het einde van de looptijd, de hypotheek (deels) aflost. Dit lijkt gunstig, want je profiteert zo maximaal van de hypotheekrenteaftrek.

Maar is het wel echt zo voordelig? De Autoriteit Financiële Markten (AFM) velde in oktober een hard oordeel over beleggingsverzekeringen bij hypotheken. De belangrijkste bevinding van de toezichthouder was, dat veel van die producten te complex en ondoorzichtig zijn.Bovendien gaat een te groot deel van de inleg op aan kosten, provisies en premies. Door deze hoge kosten is het bijna onmogelijk om een fatsoenlijk rendement te maken. Ook ontbreekt het nogal eens aan volledige en duidelijke informatie.

Onderzoek Vereniging Eigen Huis

Ook de Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft onderzoek gedaan naar beleggingsverzekeringen bij hypotheken. Hieruit bleek dat bij een rekenrendement van 4% per jaar gemiddeld 3,2% opgaat aan kosten, die de verzekeraar in mindering brengt op de ingelegde premie.

De VEH pleit voor een alternatief voor beleggingsverzekeringen, in de vorm van 'banksparen'. Mensen die fiscaal vrijgesteld een kapitaal willen opbouwen voor de aflossing van hun hypotheek, zouden dit op een geblokkeerde bankrekening moeten kunnen doen, vindt de VEH. Dan zijn ze niet langer afhankelijk van verzekeraars om van de fiscale vrijstelling te kunnen profiteren.

Zelf sparen of beleggen

Je kunt er ook voor kiezen om dure polissen te vermijden door een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Daarnaast ga je zelf gaan sparen of beleggen voor de aflossing. Je mist dan wel het fiscale voordeel, want over je zelf opgebouwde potje ben je jaarlijks 1,2% vermogensrendementsheffing verschuldigd. (Dit geldt overigens pas als je totale vermogen in box III boven de vrijstelling van 19.698 (2006) per persoon uitkomt.)

Maar deze constructie is meestal een stuk voordeliger dan het afsluiten van een hypotheek met ingebouwde spaar- of beleggingspolis. En je bent een stuk flexibeler, omdat je op ieder moment zelf je beleggingsbeleid kunt aanpassen.

Vooral de bank profiteert

Bovendien hoef je je op het fiscale voordeel echt niet blind te staren. De Consumentenbond becijferde, in de Geldgids van november 2006, dat ruim 70% van dit fiscale voordeel verloren gaat aan de kosten voor het afsluiten van de kapitaalverzekering. De bank of verzekeraar profiteert dus meer van die polis dan jij.

Ga je zelf sparen voor de aflossing van je hypotheek, dan zal de hypotheekverstrekker vaak wel eisen dat je (een deel van) je spaar- of beleggingspot stalt op een geblokkeerde rekening, als zekerheid. Ook kan het - afhankelijk van je financiële situatie - nodig zijn om een losse een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Een ander punt is dat zelf sparen of beleggen een grotere discipline vereist.

Polis in box I of III?

Overigens kiest niet iedereen met een kapitaalverzekering ervoor om deze fiscaal vrij in box I te laten renderen. Soms kan het handiger zijn om de polis onder te brengen in box III. Hierdoor kun je de uitkering te zijner tijd ook voor andere doeleinden gebruiken en de hypotheek eventueel gewoon door laten lopen. Twijfel je wat je het beste met jouw polis kunt doen, vraag dan advies aan een - liefst onafhankelijke - adviseur.