Beleggingspot van hypotheek halfvol

Tweevijfde van de inleg voor beleggingshypotheken wordt niet belegd, maar gaat op aan kosten en verzekeringspremies. Dat blijkt uit onderzoeksgegevens van het Verbond van Verzekeraars, die donderdag zijn bekendgemaakt.

Ongeveer 500 duizend huishoudens hebben een beleggingshypotheek. Maandelijks betalen zij rente plus een bedrag (variërend van ongeveer 100 tot meer dan 500 euro) dat in beleggingsfondsen wordt belegd. Van de opbrengst van die beleggingen moet uiteindelijk de lening worden afgelost.

Volgens het gisteren gepubliceerde onderzoek wordt gemiddeld slechts 60 procent van de maandelijkse stortingen belegd. De overige 40 procent wordt besteed aan kosten en de premie voor de overlijdensrisicoverzekering.

‘Dit zijn gemiddelden. Dit gaat dus niet om de schrijnende gevallen’, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH). ‘Dat maakt de hoogte van de inhoudingen des te verbazingwekkender.’

Het Verbond van Verzekeraars heeft het onderzoek met name verricht om een vergelijking te kunnen maken tussen de beleggingsprestaties van verzekeraars en die van de banken, aldus het rapport, omdat geregeld het verwijt klonk dat verzekeraars onnodig duur zijn.

Het Verbond concludeert dat bij een bruto beleggingsrendement van 4 procent er bij een verzekeraar 0,9 procent rendement overblijft, en bij een bank 1,5 procent. Dat scheelt bijna een factor twee, maar volgens de verzekeraars kan er ‘op statistische gronden niet worden geconcludeerd dat er een significant verschil is’.

De 3,1 procentpunten die de klant van een verzekeraar in dit geval mist, komen min of meer overeen met het rendementsverlies dat de VEH eerder berekende, waar een polishouder mee te maken krijgt als hij een beleggingsverzekering afsluit. Volgens die berekeningen gaat bij een gemiddelde beleggingsverzekering ‘altijd’ 3,2 procentpunt van het bruto rendement af. Als het bruto rendement van een beleggingspot bijvoorbeeld 7 procent is, krijgt de klant 3,8 procent uitgekeerd. Uit onderzoek van de website Independer bleek eerder dat er tot een kwart betere beleggingsresultaten zijn te boeken, als de verzekeraar buitenspel wordt gehouden.

Het Verbond van Verzekeraars spreekt tegen dat dit soort producten een melkkoe zijn. ‘De winst van verzekeraars op beleggingsverzekeringen is vrijwel nihil’, aldus het rapport, dat de werktitel had Voor niets gaat de zon op.

Advocaten hebben inmiddels diverse stichtingen en belangenverenigingen opgericht met als doel te procederen tegen verzekeraars die dit soort producten hebben verkocht. Vorig jaar ontstond voor het eerst ophef, waarna onder meer de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de VEH en de Consumentenbond enkele onderzoeken verrichtten. Naar aanleiding daarvan wordt door de PvdA een wetsvoorstel voorbereid waarmee banken en verzekeraars op deze markt worden gelijkgesteld. De AFM schat de omvang van die markt (voor beleggingsverzekeringen) op 16 miljard euro.

Bron: volkskrant.nl