Geen hypotheek voor armere wijken

Banken maken bij het verstrekken van hypotheken onderscheid tussen verschillende wijken. Dat blijkt uit een promotie-onderzoek van Manual Aalbers aan de Universiteit van Amsterdam. Aalbers ontdekte dat banken soms weigeren een lening te verstrekken aan mensen uit een wijk waar veel leden van etnische minderheden wonen. De financiële instellingen menen dat deze mensen hun schulden niet kunnen inlossen.

Deze werkwijze van hypotheekverstrekkers heet 'redlining': het uitsluiten van mensen op de huizenmarkt op basis van geografische gegevens. Banken werken met een zogenoemde kleurenkaart, waarbij wijken met veel minderheden en lage inkomens rood worden ingekleurd. Dit betekent vaak geen hypotheek, of een lening met strenge voorwaarden.

Sociaal geograaf Aalbers deed onderzoek in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Arnhem. Hij ontdekte dat hypotheekaanvragers met een buitenlandse naam of nationaliteit vaker worden afgewezen dan autochtonen. Ook mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen moeilijk of helemaal geen hypotheek.

Redlining is in de Verenigde Staten uitvoerig onderzocht. Aalbers is met zijn onderzoek, dat hij voor een vergelijking ook in Italië uitvoerde, de eerste die redlining in een niet-Engelstalig gebied onderzocht. Vier jaar geleden won Aalbers de Parool-scriptieprijs met zijn afstudeerproject over hetzelfde onderwerp.

Bron: trouw.nl