Hypotheken raken tweede bank in VS

De problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt hebben dinsdag een tweede bank in moeilijkheden gebracht. De markt voor bedrijfsobligaties en gestructureerde hypotheekleningen reageert met prijsdalingen.

Accredited Home Lenders maakte dinsdag bekend dat het in liquiditeitsproblemen verkeert, omdat enkele kredietgevers van de bank meer onderpand eisen. Het risico op de hypotheekleningen neemt volgens de kredietgevende partijen snel toe, zodat Accredited Home Lenders eigen vermogen moet bijstorten. In totaal gaat het om zo'n $ 190 mln. Het aandeel Accredited Home Lenders halveerde dinsdag.

Accredited Home Lenders leeft van het uitzetten van zeer risicovolle hypotheken , zogenoemde 'subprime'-leningen. In sommige gevallen hoeven huizenkopers bij het aangaan van de lening geen bewijs van inkomen of eigen vermogen te overleggen of wordt de opgelopen rente bij de hoofdschuld opgeteld.

De stijgende Amerikaanse rente en de groeivertraging van de Amerikaanse huizenprijzen zetten de markt voor subprime-leningen op het moment onder grote druk. Eind vorige week gaf New Century, de tweede hypotheekbank in subprime-leningen in de VS, aan in ernstige financiële problemen te verkeren. De koers van het aandeel is in enkele dagen gedecimeerd en maandag en dinsdag kon er niet in het fonds worden gehandeld. Gisteren werd bovendien bekend dat in thuisstaat Californië een strafrechtelijk onderzoek is begonnen naar vermeende boekhoudfraude bij Century.

De terugval op de hypotheekmarkt geeft stevige prijsbewegingen op markten waar risicovolle leningen worden verhandeld. De ABX-index, die de prijzen weergeeft van speciale obligaties die worden gedekt door hypotheken , daalde de afgelopen weken sterk. De risico-opslag op hypotheekobligaties met de BBB-status steeg van drie naar tien procentpunten.

In Europa laat de markt voor hypotheekobligaties nog geen scheuren zien. Wel loopt de risico-opslag op bedrijfsschulden met hoog risico net als in de VS snel op.

Bron: http://www.fd.nl/