Makelaars: Huizenprijs blijft stijgen

Makelaarsvereniging NVM maakt zich zorgen om de betaalbaarheid van huizen in Nederland. De hypotheekrente loopt op en de huizenprijs blijft stijgen.

Een huis kost inmiddels gemiddeld 241 duizend euro. Prettig voor huizenbezitters, lastig voor iedereen die op zoek is naar een huis.

Ook de laatste drie maanden van vorig jaar steeg de huizenprijs met 1,1 procent vergeleken met het derde kwartaal. De stijging van de huizenprijs over geheel 2006 komt volgens de makelaarsvereniging uit op 3,7 procent ten opzichte van 2005.

2007

Het jaar daarvoor werden huizen 5,1 procent duurder, nog een jaar eerder 3,0 procent. Voor komend jaar voorspelt de NVM een stijging van 5 procent - uitgaande van een economische groei van 3 procent en een lichte stijging van de rente. De Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, gaat ook uit van een stijgende huizenprijs.

Wim van Kampen, waarnemend voorzitter van de NVM, spreekt namens de makelaarsvereniging zijn zorgen uit over de betaalbaarheid van huizen. De hypotheekrente loopt op. In 2006 lag de vijfjaarsrente (met NHG) gemiddeld op 4,3 procent. In 2005 was dat nog 3,7 procent, een laagterecord.

Bron: elsevier.nl