Malaise hypotheken VS breidt zich uit

Steeds meer Amerikanen kunnen hun hypotheeklasten niet langer aan. New Century, een van de grootste hypotheekbanken voor huiseigenaren met een slechte kredietwaardigheid, staat daardoor op instorten. Op de New Yorkse aandelenbeurs werd de handel in het aandeel dinsdag stilgelegd. Vrijdag was het al vrijwel waardeloos geworden. De hypotheekmalaise was de afgelopen weken een zware domper voor de Amerikaanse beurs. Dinsdag daalde de Dow Jones index 242 punten, oftewel 2 procent. Uit nieuwe cijfers van de Mortgage Bankers Association blijkt dat 5 procent van de Amerikanen zijn hypotheeklasten (rente plus aflossing) te laat voldoet. Voor mensen met een slechte kredietwaardigheid, die niet bij de traditionele hypotheekbanken terecht kunnen, is dat 13 procent – het hoogste in meer dan vier jaar. Ook gaan steeds meer Amerikanen failliet, waardoor zij hun huis uitmoeten.

Oorzaak is onder meer de hogere rente in de VS en het feit dat de banken al te gretig hypotheken aan de man brachten. Vaak keken de tussenpersonen niet of nauwelijks naar inkomensgegevens van de doorgaans minder draagkrachtige Amerikanen. Ook lokten zij klanten met tijdelijk lage renten.

De beurskoersen van vrijwel alle hypotheekbanken staan zwaar onder druk door de huizenmalaise. Een aantal kleine hypotheekbanken voor mensen met een slechte kredietwaardigheid is al failliet. Dinsdag maakte Accredited Home Lenders bekend op de rand van de afgrond te balanceren.

New Century, de op een na grootste partij op die markt, heeft dit jaar meer dan 95 procent van zijn beurswaarde verloren: meer dan 3 miljard dollar. De beursautoriteit SEC is inmiddels een onderzoek begonnen naar New Century vanwege boekhoudfraude.

De hypotheekbanken worden op hun beurt op de hielen gezeten door de grote zakenbanken, van wie zij geld lenen. Die leningen hebben vaak als voorwaarde dat de hypotheekbanken gedwongen kunnen worden ze terug te betalen op het moment dat huizenbezitters hun hypotheeklasten niet meer kunnen voldoen. Hypotheekbanken hebben daardoor de afgelopen weken honderden miljoenen dollars aan de zakenbanken moeten overmaken, waardoor hun reserves snel opraken.

Onder andere de Britse bank Barclays en de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley, gaven New Century dinsdag te kennen dat voor hen geld opzijgezet moet worden. New Century maakte bekend dat het bij een van de banken, het Zwitserse Credit Suisse, een half miljard meer in het krijt staat dan eerder was gezegd.

Analisten vrezen dat de problemen op de markt voor ‘hypotheken met een vlekje’ kan overslaan naar de traditionele hypotheekmarkt, en uiteindelijk een schuldencrisis tot gevolg zal hebben. Toen de omvang van de problemen twee weken geleden doordrong op Wall Street, was dat aanleiding voor forse koersdalingen.