VS-hypotheken naar AEX

 Op het moment dat 2 miljoen Amerikanen hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen, wil Carlyle op de Amsterdamse beurs 400 miljoen dollar ophalen voor hypotheekbeleggingen in de VS.

‘Ik wil nogmaals benadrukken dat we niet beleggen in hypotheken met een twijfelachtige kredietwaardigheid. We steken het geld van beleggers alleen in leningen met een AAA-status.’ Komende zomer wil de Amerikaanse investeerder Carlyle Group voor het beleggingsdochter Carlyle Capital Corporation Ltd. (CCC) een beursnotering aanvragen op Euronext Amsterdam. Het wil daarmee 400 miljoen dollar bij beleggers ophalen.

Carlyle investeerde in de afgelopen vijf jaar 33 miljard dollar in bedrijfsovernames, waarmee het het grootste investeringsbedrijf ter wereld is. In de Verenigde Staten wordt het genoemd in het korte lijstje met bedrijven die verdienden aan 11 september 2001. Carlyle heeft namelijk veel bedrijven in bezit in de Amerikaanse luchtvaart- en defensiesector en haalde na de aanslagen in New York grote contracten binnen om Amerikaanse overheidsbedrijven te screenen op antrax. Dit mede dankzij innige contacten met de familie Bush.

Nu moeten Europese beleggers gaan warmlopen voor deze keiharde bedrijfsinvesteerder. Het hoge dividendrendement van CCC is volgens de woordvoerder van Carlyle het belangrijkste lokaas. Om het rendement op te krikken krijgt het fonds een hefboom van zeventien keer de investering. ‘We hebben vorig jaar al voor 600 miljoen dollar aandelen bij een belegger geplaatst, dat wordt nu aangevuld tot 1 miljard, zegt ze. ‘De beleggingsportefeuille van het fonds bedraagt echter 17 miljard dollar, er wordt dus 16 miljoen bijgeleend. Dat verhoogt de potentiële opbrengst van de aandeelhouders, maar uiteraard ook het risico. Je mag het dus gerust een risicovolle belegging noemen.’

De komst van Carlyle naar de Nederlandse beurs is geen verrassing. De grootste investeringsfirma ter wereld werd vorig jaar voorgegaan door nummer twee, Kohlberg Kravis Roberts. De Amerikanen komen vooral naar Amsterdam vanwege het aantrekkelijke fiscale klimaat in Nederland.

‘ Nederland profileert zich binnen Europa met zijn prettige investeringsklimaat’, zegt fiscaal adviseur Dick Brinkhof van Dorf & Brink. ‘Als er over de investeringen van deze bedrijven in het buitenland al winstbelasting is betaald, hoeven ze in Nederland niet nog eens winstbelasting af te dragen. Daarover hebben we goede afspraken gemaakt met bijvoorbeeld de Verenigde Staten, waar dit fonds dus veel investeert.’

Bron: http://www.depers.nl/