Maandlasten

Alhoewel het leuk is om te weten wat de maximale hypotheek is dat de bank je wilt lenen, is het belangrijk om te weten of je de maandlasten van deze hypotheek ook wel kunt betalen. In theorie zijn deze maandlasten vrij gemakkelijk te berekenen. Op websites als Funda.nl of Moneyou.nl worden de bruto en netto maandlasten van de hypotheek vaak direct genoemd. In de praktijk blijkt het echter niet altijd direct zo gemakkelijk om te weten wat de maandlasten zullen zijn.

Bruto en netto hypotheek maandlasten

Een belangrijk punt om te weten is dat er wordt gewerkt met bruto en netto maandlasten. Zo zal een hypotheek verstrekker vaak werken met netto hypotheek maandlasten. Deze bedragen ben je, als je alle maanden bij elkaar optelt en de belasting aan het einde van het jaar verrekend, kwijt. Dus technisch gezien is dit wat je moet betalen.

In de praktijk werkt het net even anders. Je moet aan de bank gewoon de bruto hypotheek maandlasten betalen. De bank wil gewoon het gehele bedrag. De overheid wil huizenbezitters een stukje tegenmoet komen en zal op het inkomen iets minder belasting heffen als er geld aan een hypotheek wordt overgemaakt.

In de praktijk merk je enkel verschil op het moment dat je de inkomstenbelasting naar de overheid stuurt. Dit kan een flinke tijd later zijn. Als je direct met je maandlasten het wilt verrekenen dan kun je een voorlopige teruggave voor de inkomstenbelasting aanvragen. Dit bedrag betaal je echter direct door naar de bank. Het verschil tussen wat je krijgt van de overheid via de voorlopige of definitieve teruggave, dus wat er niet door de Belastingdienst wordt ingehouden, is het verschil tussen de netto en bruto maandlasten van de hypotheek. Dit verschil in maandlasten wordt ook wel de renteaftrek genoemd bij de Belastingdienst. Het is aan te raden voorzichtig te zijn met het bedrag dat je via de voorlopige teruggave wenst te ontvangen omdat eventueel teveel ontvangen geld later, met een behoorlijke rente, weer zal moeten worden teruggegeven.

Maandlasten hypotheek berekenen

Een echte berekening van je netto en bruto maandlasten kan enkel de Belastingdienst maken. Op veel websites, bijvoorbeeld http://www.berekenhet.nl/modules/wonen/hypotheek-netto-maandlasten.html is een relatief gemakkelijke website om maandlasten te berekenen, kun je het verschil zien. Enkel hier zijn nooit rechten aan te ontlenen. Stel dat je bijv. daarnaast nog andere schulden hebt, of bijvoorbeeld alimentatie betaald i.v.m. een eerdere scheiding, dan zal deze berekening er flink naast kunnen zitten.

Wil je dan ook de bruto en netto maandlasten van je hypotheek berekenen, neem dan altijd contact op met een ervaren financiële adviseur.