Tweede hypotheek

Soms zitten er aan het openbreken van de "normale hypotheek" zulke hoge kosten dat het interessanter kan zijn om een extra tweede hypotheek af te sluiten. Bijvoorbeeld bij een andere geldverstrekker die op dat moment een meer interessant aanbod heeft voor een tweede hypotheek.

Een hypotheek is vaak gemoeid met een groot geld bedrag tegen een relatief laag rendement. Hierdoor is het noodzakelijk dat er veel zaken op papier worden gezet en er harde eisen worden gesteld. Zoals bijvoorbeeld hypotheekrente, of de manier waarop de aflossing tot stand komt. Indien er een verbouwing van de keuken, badkamer of andere delen van het huis nodig zijn dan kan de "normale" hypotheek worden opengebroken en bijgewerkt worden. Er kan ook een tweede hypotheek afgesloten worden.

Eigenschappen tweede hypotheek

  • Heeft pas prioriteit nadat de eerste hypotheek is afgerond.
  • Indien op het "hoofdverblijf", dan is de rente op de tweede hypotheek ook fiscaal aftrekbaar.
  • Vrij in de keuze van de hypotheekvorm en de rentesoort van de tweede hypotheek.
  • De tweede hypotheek kan bij een andere hypotheekverstrekker worden afgesloten.

Om bijvoorbeeld een verbouwing te kunnen betalen is een tweede hypotheek vaak de meest goedkope oplossing. De huidige hypotheek kan dan in zijn huidige vorm blijven bestaan. De huidige hypotheek krijgt wel voorrang bij eventuele verdeling en vandaar dat de tweede hypotheek op papier een hogere rente zou kunnen hebben. Hypotheekrente is echter zeer hevig aan marktwerking gebonden en bij een gunstig klimaat kan de tweede hypotheek zeer gunstig uitpakken.