Wat is een hypotheek

Alhoewel veel mensen bij het woord hypotheek direct denken aan de grootste geldlening die ze hebben is de betekenis van het woord hypotheek van oorsprong gerelateerd aan het onderpand. Voor een geldlening van een paar duizend euro zijn geldverstrekkers vaak nog wel bereid. Deze 'gewone' leningen kunnen altijd wel afbetaald worden met het inkomen van de lener. Bij een hypotheek is dat niet altijd het geval. Vandaar dat er onderpand gevraagd wordt. Indien een hypotheek lening niet betaald wordt wordt de hypotheek verstrekker eigenaar van het onderpand van de lening.

De leningsvorm met hypotheek bestaat echter al jaren en doordat in de volksmond de geldlening wordt bedoeld met een hypotheek, is het inmiddels ook in de officiele taal opgenomen. Met een hypotheek wordt of het onderpand, of de geldlening bedoeld waarop een onderpand is ingezet.

Hypotheken worden voor het overgrote deel ingezet voor de financiering van grote onroerende goederen waarbij een lange looptijd nodig is om de financiering terug te betalen. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van een woonhuis of bedrijfspand.

Meer informatie over het hypothecair krediet.